CVČ Nová Bystrouška

lokalita: Brno – Bystrc, CZ
rok: 2017
typ: soutěž
vypracoval: Ing. arch. Jan Hanousek, Bc. Tereza Smolová, Ing. Vojtěch Smola, Bc. Michaela Lacinová
vizualizace: Ing. arch. Petr Valíček

Návštěva místa a pozorování lidí na Horním náměstí v Bystrci nás přivedla k zásadní myšlence, která formovala naše uvažování od počátku až do konce. Zásadní význam tohoto prostoru pro místní obyvatele je zcela zřejmý a komunitní ráz této městské čtvrti nás nutil citit se skoro nepatřícně. Bylo jasné, že jakýkoli zásah zde bude vnímán velmi osobně a každý náš krok sledován z dosova ptačí perspektivy. Centrální poloha parku propujčuje místu punc jedinečnosti a jeho doplnění novou funkcí, která bude pro lokalitu přinosem, musí rozvinout jeho potenciál a zvýšit hodnotu. Využít přirozeného sklonu terénu a umístit stavbu pod jeho uroveň tak, aby byla z pohledu parku vnímána jako terenní nerovnost se zelení volně přecházejícím na střechy budov nám přišlo jako nejcitlivější a nejméně invazivní řešení se sociálním přesahem. Kompaktní hmota domu s chráněným centrálním atriem nabízí přesně to řešení, které daná lokalita potřebuje a jež ji vhodně doplňuje svoji funkcí a citlivě rozvíjí svým tvarem. Je to, jako byste parku nadzvedli sukni a koukali se na spodničku.

23333966_1607694562623643_5223380270182242684_o 20171108, facebook11

20171108, facebook3 20171108, facebook2 20171108, facebook5 20171108, facebook6

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *