Mateřská škola /nursery school Pustiměř

Návrh rozšíření mateřské školy s propojením se základní školou v Pustiměři.

Design of extension of nursery school with connection to existing primary school Pustiměř.

Location: Puatiměř, Czech republic
Cooperation: Jan Hanousek architekti
Type: Competition – winner
Year: 2015

Urbanistické, architektonické a dispoziční řešení stavby:

Stavba mateřské školky je jednopodlažní přízemní budova obdélníkového tvaru, osazená v jihozápadním cípu stavebního pozemku. Hlavní vstup do budovy je situován na západní straně, v návaznosti na stavající chodník a hlavně na můstek spojující budovu s kuchyní školy. Nezastavěná část pozemku a terasy je určena venkovnímu pobytu dětí a jejich hrám, kde jsou také umístěny herní prvky (klouzačky, houpadla, pískoviště, prolézačka). Pozemek bude zatravněn a vhodně osázen novou zelení a nízkými keři.

Navrhovaná mateřská školka je dvoutřídní s celkovou kapacitou 2 x 24 dětí. Budova je dispozičně řešena jako dvě propojitelné třídy, každá s prosterm určeným pro hry, stravování i spaní a jedním společným hlavním vstupem.
Každá třída je vybavena samostatným zázemím dětí – šatna, umývárna,
WC, a technickým zázemím – skladem lůžkovin a hraček. Samostatnou zónou propojující oba pavilony tvoří zázemí vychovatelek – kancelář ze které je přehled vidět do prostoru šaten jídelny i herny a pohotovostní WC pro veřejnost. Obě třídy školky spojuje společná výdejna jídel, s výdejním oknem do jednotlivých tříd. V době venkovního pobytu dětí na dětském hřišti je možné využít venkovního skladu hraček, sání a kočárků. Budova je propojena s kuchyní školy a úroveň jejich podlah je shodná. Rampa ke školce je proti nepřízni počasí chráněna stříškou.

Výtvarné a hmotové pojetí objektu vychází z dispoziční koncepce dvou částí ,herních prostorů a zázemí školky, dvou vedle sebe uložených podélných hranolů. Vnější členění budovy tedy tvoří dvě do sebe zaklesnuté hmoty, představující obě funkční sféry, odlišené výškou. Fasádu objektu tvoří vodorovně skládané palubky z ušlechtilého bezúdržbového dřeva š. 250 mm. Do vnějšího vzhedu objektu se propisuje i pohledový beton lemující pozední věnec. Střechy budov jsou navrženy jako extenzivně zatravněné vzhledm k pohledu od kostela. Při návrhu dispozičního řešení jsme kladli důraz na maximalní jednoduchost provozu a intuitivní užívání budovy. Všechny povrchy a materiály jsou navrženy jako trvalivé a dobře udržovatelné. Prostory tříd jsou maximálně prostvětleny a zařízeny tak, aby se přijemě užívaly. Ze tříd je možný přímý výstup na chráněné terasy, které se tak stávají další herní plochou pro děti na čerstavém vzduchu. Herní a pobytové prostory školky jsou orientovány směrem k východu, což zajišťuje osvětlení a oslunění těchto ploch v obvyklé době pobytu dětí ve školce (dopoledne). Stejně tak umístění venkovních ploch pro pobyt dětí mimo budovu školky na jižní straně staveniště zaručuje dostatečné denní působení slunečních paprsků.

IMG_2459IMG_2460 IMG_2461

 

Rozšíření mateřské školky-multipage-12

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *